Levi aside
Zašto reklama na internetu

Zašto reklama na internetu

Odavno je već jasno, da je nova poslovna ideja ili postojeći biznis, nezamisliv bez ulaganja u reklamu.

Tradicionalni načini reklame, kao što su tv reklamni klipovi, oglašavanje u dnevnim ili periodičnim štapanim medijima, sve više gube ili su izgubili, na značaju, a prije svega zbog visoke cijene reklamnog prostora.
Ovaj tradicionalni vid predstavljanja reklamiranog sadržaja, zamjenili su novi kanali, internet portali, socijalne mreže i video internet servisi.

Za reklamiranje na ovim kanalima, na našim prostorima, najčešće su u upotrebi Facebook i Instagram, te Google oglasi u vidu sponzorisane pretrage ili reklamnim banerima na web sajtovima trećih vlasnika.

Reklamiranje na Facebook-u i Instagram-u

S obzirom da je prije nekoliko godona Facebook (sada Meta) kupio instagram, većina reklamnih kampanja koje napravimo, mogu se pojavljivati na obje platforme.
Na Facebooku i Instagramu se možemo reklamirati na više načina:

  • Sponzorisanjem postova
  • Sponzorisanjem story-ja (moja priča)
  • Izradom kampanja čiji je cilj da potencijalne kupce ili klijente dvedemo na naš websajt, reklamiramo određenu uslugu ili proizvood ili ukažemo na naš brend.

Sponzorisanje postova i story-ja

Sponzorisanje postova i story-ja podrazumjeva "kupovinu" dodatnih gledalaca za određeni post (foto, story, video) koji smo već objavili. Ovi postovi su identični postovima koje svakodnevno pravimo na Facebooku i Instagramu, sa razlikom što post dobija dodatnu naznaku "Sponzorisano".
Na ovaj način povećevamo broj osoba kojima ćemo prenijeti poruku (reklamu).
Korisnike socijalnih mreža koji će potencijalo vidjeti naš sponzorisani post, možemo izabrati (targetirati) prema mjestu stanovanja, polu, starosti i interesovanjima.
Takođe korisnike koji su već posjetili web sajt, određeni dio web sajta (artikal koji im je bio interesantan), zapratili našu Facebook stranicu ili Instagram profil, možemo ponovno podsjetiti na ranije posjećenu lokaciju (remarketing).

Izrada kampanja čiji je cilj da potencijalne kupce ili klijente dvedemo na naš websajt

Izrada reklamnih kampanje odvojenih od postova je drugi način reklamiranja na facebooku i instagramu. Ovakve reklame možete vidjeti kao sponzorisane postove, sa tim da oni nisu stalno vidljivi na Facebook ili Instagram nalozima.
Možemo ih vidjeti i na bočnim stranama (desktop verzija Facebooka), kao i na websajtovima kojima Facebook (Meta) prodaje svoj reklamni prostor.

Google oglašavanje-reklamiranje na Google-u.

Google je već godinama najveći internet pretraživač.
Pretraživač je samo jedna od Google usluga.

Svaki put kada pretražujemo neki pojam, Google (ukoliko ne surfate u inkognito modu), "zapamti" naše interesovanje, i kasnije nam nudi sadržaje slične traženim.

Google oglašavanje podrazumjeva plasiranje oglasa na dva načina.

  • Oglašavanje prilikom pretrage na Google-u, kada Vaš oglas bude u vrhu rezultata pretrage određenog pojma, sa oznakom Google Oglas sponzorisano (Sponsored), a sve vezano za ključne riječi iz vaše pretrage.
    Ovaj vid oglašavanja Google naziva Search campaign.
  • Drugi vid je pojavljivanje oglasa na web sajtovima čiji su vlasnici dozvolili reklamni sadržaj, od čega dobijaju određenu naknadu o strane Google-a.
    Ovaj tip reklamiranja Googlepoznat je kao Display campaign.

Kod nas su najpopularniji kanali za reklamiranje su Facebook/Instagram i Google.
Naravno, postoji veliki broj platformi na kojima je moguće oglašavanje, kao što su LinkedIn, Twitter, Snapchat, Tik-Tok... ali zbog manje popularnosti istih (na ovom prostorima) ili visoke cijene reklamnog prostora, oglašivači se uglavnom odlučuju za Facebook/instagram ili Google platformu.

Desni aside